Het nieuwe leren
Wat is jouw stijl van leren? Waar blijkt dat uit?
Om mijn stijl van leren te ontdekken heb ik de leervoorkeuren test gedaan bij Stichting Language of Learning (2017). Deze test bevatte velen vragen over manieren van leren en kennisdelen. Uit de test bleek dat participeren de prettigste en effectiefste vorm van leren voor mij is. De kernwoorden die bij participeren horen zijn: gelijkwaardig, dialoog, met anderen, elkaar vertrouwen, diversiteit, perspectieven en samen betekenis zoeken. Hier kan ik mij goed in vinden. Ik vind het prettig om mijn kennis te halen uit visies en perspectieven van anderen en door middel van dialogen te sparren met elkaar. Dit is voor mij ook de belangrijkste vorm van kennis vergaren. Ik vind het prettig om de mensen om mij heen als leidraad te gebruiken en de artikelen en boeken als ondersteuning te gebruiken. Daarnaast ben ik van mening dat je door middel van andere en vernieuwende perspectieven meer leert als continu dezelfde visies om je heen. Daarom is het ook van belang om in samenwerkingsverbanden personen om je heen denken die anders denken dan jij. Hier leer ik persoonlijk het meest van en komen wij op deze manier op de beste en creatiefste ideeën.
Naast participeren is ontdekken een grote leervoorkeur volgens de test. De kernwoorden die hierbij horen zijn: In het diepe springen, nieuwsgierigheid, inspiratie, uitproberen en een eigen draai geven. Vooral de woorden nieuwsgierigheid, inspiratie en uitproberen zijn woorden die ik bij mij vind passen. Ik probeer altijd nieuwsgierig te zijn naar andere mensen, hun visies en beweegredenen voor bepaalde keuzes. Hier leer ik veel van en gebruik ik om mijn eigen blik op bepaalde zaken te verbreden en aan te scherpen. Daarnaast proberen ik andere te inspireren maar ben ik ook veel op zoek naar bekende sprekers die hun verhalen en ervaringen delen om op deze manier geïnspireerd te worden. Tot slot staat kennis verwerven bij de test in de ‘min’. Woorden die hierbij passen zijn de waarheid, objectiviteit, willen weten, kennisoverdracht, feiten en theorie. Ik sluit mij hier volledig bij aan dat dit zeker niet mijn leervoorkeur is. Ik vind het zeker nuttig om uit boeken en artikelen kennis te verwerven maar ik ben ervan overtuigd dat het pas kennis genoemd kan worden als je ermee heb geoefend en het in de praktijk heb ervaren.
Hoe stimuleer jij leren in een groep?
Ik merk dat mijn eigen leervoorkeur invloed heeft op hoe ik andere stimuleer om te leren. Ik ben erg van het samen leren en participeren in een groep. Dit zorgt ervoor dat ik ook op deze manier probeer andere te stimuleren om te leren. Bijvoorbeeld de didactische vormen die gebruikt worden tijdens de minor vind ik over het algemeen zeer prettig. De keren dat ik voor de klas heb gestaan heb ik ook geprobeerd meerdere didactische vormen toe te passen om mijn klasgenoten niet alleen theorie aan te bieden maar deze ook direct toe te passen en te oefenen (dubbelslag leren). Een ander voorbeeld heeft betrekking tot mijn projectgroep. Wij hebben meerdere malen met z’n alle bij elkaar aan een ander stuk van het verslag gewerkt. Ieder kon zich door middel van een muziekje goed concentreren maar wist je niet hoe je iets moest verwoorden of wilde je even sparren over een onderwerp dan was dat direct mogelijk. Ik vind dit een prettige vorm en heb daarom dit ook meerdere malen voorgesteld. Het nadeel hiervan is dat het ook snel gezellig is, dus dat er wordt gesproken over andere onderwerpen dan het betreffende project. Aan de andere kant zorgt dat ook voor verbinding en vind ik dat ook een waardevol gegeven.
Hoe zie jij de toekomst van leren binnen organisaties?
Ik denk dat er een periode komt waarin wij bijna alles digitaal gaan doen. Met de opkomst van de Virtual Reality Bril zullen wij veel minder hoeven te rijzen voor fysieke vergaderingen en dit door middel van deze bril kunnen doen. Ook kan dit goed voor scholen. Iedereen kan dan vanuit zijn eigen huis een hoorcollege of werkcollege bijwonen. Daarnaast denk ik dat er al direct een tegenbeweging gaat komen die gaat strijden voor het face to face contact en daarbij ook het leren door te oefenen. Ik zal mij dan voor een groot deel aansluiten bij de tegenbeweging. Ik denk dat het goed is dat wij ons verder ontwikkelen in de technologie zodat wij ook nieuwe vormen van leren kunnen ontdekken, maar het oefenen en participeren om echt tot de kennis te kunnen komen gaat naar mijn mening op deze manier verloren. Kimberley gaf tijdens de les een voorbeeld over het digitale leren: het digitale leerlandschap. Ik vond dit erg indrukwekkend en mooi vormgegeven. Voor deze doelgroep is dit een laagdrempelige en speelse manier om tot de kennis te komen. Wel denk ik dat dit niet de overhand moet krijgen, en maar een deel moet zijn van het nieuwe leren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb